Ten, kdo kromě zahradničení navíc rád experimentuje v kuchyni, jistě nezapomene vysadit kromě ředkviček, salátů a rajčat, také bylinky. A kdo s tím ještě nezačal, může vyzkoušet nové chutě a přidat si do své zahrádky některou z voňavých bylinek. Co by v takové bylinkové zahrádce nemělo chybět?

Zajisté pažitka. Jedinečná chuť pažitky, kterou je jednoduché koupit a zasadit nebo vysít ze semínek, vylepší chuť míchaných vajíček, tvarohové pomazánky, dá se přidat téměř do každé polévky, posypat s ní brambory a osvěžit skoro každé jídlo. Využití pažitky je známé, tady vaší fantazii jistě nemusím moc napovídat.

Další bylinkou, která by neměla v zahrádce chybět, je máta. Její lahodná mentolová chuť i vůně je pomocníkem při potížích s trávením, přidává se do čajových směsí na hubnutí, z několika lístků připravíte lahodný čaj, s pomocí limetek a sody pak jednoduše nápoj podobný mojitu. Lístky máty ozdobí dezerty, dorty, mohou se dát na obložené chlebíčky, chuť bude zajímavým zpestřením a podpoří vaše trávení i relaxaci.

Pak můžete vyzkoušet i šalvěj. Napomáhá trávení, využívá se taky téměř do všeho, můžete přidat do polévky, při pečení masa, při marinování, můžete z ní uvařit čaj, prý je výborné ji přidat k luštěninám při vaření, protože zabrání nadýmání. Působí protizánětlivě, výluhem ze šalvěje můžete oplachovat dásně při jakýchkoli potížích, kloktat s ní při angíně. Navíc krásně modře kvete. Bylinky v zahrádce nádherně doplní rozmarýn. Krásně voní, keřík rozmarýnu má nádhernou barvu. Používá se při grilování, ale odvar je prý léčivý, na mých cestách po Středomoří mi řekli, že je dobrý na migrény i na oběhové potíže. Dokonce se přidává do alkoholu, jen šťopičku nalačno. S rozmarýnem nezapomeňte vysadit levanduli. Je mu trochu podobná, krásně voní, krásně kvete. Kromě využití v kuchyni, například při ovonění pečínky, můžete větvičky natrhat do vázy, prý působí proti molům. Levandule napomáhá k uvolnění, má uklidňující účinky, její vůně má rozhodně uplatnění v každé ložnici. Přidává se do čaje a do relaxační koupele.

Bylinek do naší kuchyně by se našlo ještě mnoho, záleží na vaší chuti a taky na tom, jakou kuchyni právě vy preferujete. Kdo rád vaří italské pokrmy, saláty a těstoviny, tomu se hodí třeba bazalka. Do naší české kuchyně patří majoránka, která se usuší na zimu a ochutí třeba bramboráky. Tymián je také pěkná bylinka, nejen do rajdy, také na pizzu, do mletého masa a všude, kde se hodí podle vaší fantazie. Sama ho moc nemusím. Do salátu se vám hodí taky saturejka, krásně voní mateřídouška, v polévce, či do brambor vynikne libeček, nemluvě o petrželi, která obsahuje mnoho cenných minerálů a každý by měl na prevenci onemocnění ledvin denně sníst nejméně lžičku natě.

Seznam oblíbených bylinek do naší zahrádky není úplný, využít se dají taky rostlinky, co rostou volně, třeba kopřivy, či pampelišky. Ale ty si natrháme jinde, v záhoně obvykle moc parády nedělají.

Moje oblíbené stránky o bylinkách jsou:

http://byliny.vitalion.cz/